DÜNYADAKİ BİLİM TARİHİ İNCELENDİĞİNDE BİLİMSEL TOPLUM TARİHİNİN ÖNEMİ AÇIĞA ÇIKAR
Dünyadaki bilimler bilim merkezlerinde oluşur, bu bilim merkezleri bilim depolarını oluşturur (taş yazıtlar, kil yazıtlar ve kütüphaneler)
Dünya medeniyetleri incelendiğinde birçok medeniyetin bilimsel bir yükselişten sonra yok olduğunu görürüz.
bunların yok oluş sebepleri insanlarda hep sır olmuştur.
halbuki bu yok olan medeniyetlerin sebepleride yine insanlardır.
BİR MEDENİYETİN YOK OLUŞUNUN SEBEBİ BAŞKA BİR TOPLUMUN O MEDENİYETİ TÜMÜYLE ORTADAN KALDIRMASI İLE OLUŞUR, BU MEDENİYETİ İSTİLA EDEN DİĞER MEDENİYETİN DİLLERİNİN AYNİ OLMADIĞINDAN ELLERİNE GEÇEN BELGELER ONLARIN YARARLANMASINA İMKAN VERMEZ.
Medeniyetler bilim medeniyeti olmalarının sadece kendi toplumunun sosyal yaşamında olduğu için dünyadaki bir başka toplumun yıkımından kurtulamazlar.
Ve Dünya Tarihinde çağların değişiminin dışında bütün dünyanın birlikte etkilendiği başka toplumsal haraket yoktur.
.
.
BUNLARI İKİ BÖLÜME AYIRMAK MÜMKÜNDÜR
.
1-BÜTÜN TOPLUM BİLİMLERİ
–Bunun özelliği toplumun bilim haraketini birlikte oluşturmasıdır; bu harakette öncüler vardır ve toplum öncüleri takip eder. Bunuda iki bölümde incelemek gerekir.
a-Sosyal Bilimler
-Bu Bilimler inanç teorisiyle oluşur ve toplumun hepsi buna dahildir, en önemli özelliği bütün insanların yapabileceği seviyede oluşudur.
b-Teknoloji Bilimleri
-İkincisi teknoloji bilimleridir; teknolojiden toplumun tümü yaralanır
2-TOPLUMUN SEÇKİN İNSANLARININ BİLİMLERİ
–Bu Bilimler milletlerin seçkin insanlarının toplum için yaptığı Bilimsel Çalışmalar’dır, bunun iki önemli özelliği vardır
a-Boplum bu kişileri destekler
b-Bu kişilerin çalışmaları toplumu destekler.
.
.
TARİHİN GÖSTERDİĞİ; BİR TOPLUMUN BİLİMSEL BİR MEDENİYET OLUŞTURMASININ TEK SEBEBİNİN KENDİ DİLİYLE OLUŞTUĞUDUR
DÜNYA BİLİMCİLERİNİN OLUŞTUĞU ZAMANLAR VE TOPLUMLAR İNCELENDİĞİNDE; BİLİM TOPLULUĞUNUN DÜNYADAKİ BİLİMSEL MİRASI KENDİ DİLİNE ÇEVİREREK YARARLANMASINDAN OLUŞTUĞU BİLİNİR.
.
-Halife Memun “Dünyanın bütün bilimcilerinin eserlerini bağdata toplayıp ARAPÇAYA ÇEVİREREK bir müslüman bilim medeniyeti oluşturmuştur”, bu tarihe kadar bilim insanları ortadoğu coğrafyasında görülmemiştir.
-Bağdatta’ki bilim çalışmaları İspanyada’ki Endülüs Müslümanları’na örnek olmuş “İspanya’da bir büyük müslüman bilim medeniyeti oluşmuş” (bu bilim medeniyeti Amarika’yı keşfetmiştir) ve amerikaya müslüman bilimlerini götürmüşlerdir.
Avrupalılar “Müslümanların Bilim kitaplarını kendi dillerine çevirip” (Avrupada bir bilim medeniyeti oluşturmuşlardır), adına rönesans denmiştir, bu bilimsel çalışmalarla Amerika’ya gitmişler ve Amerika’da bir yeni medeniyet oluşturmuşlardır.
.