.
Bir eylemde zamanlar sinüsü-akışı grafiği
1 Enerji kaybetme hali; bu zamanda enerji kayıp zamanı oluşur, kayıp en uç seviyeye indiğinde tekrar toparlanma zamanına geçer.
2 Donma hali- kayıp toplama; zaman ile eşit hareket eden donma, bu hal kayıp zamanı-donmanın değişim evresine girip kazanç zamanının başlaması devresidir.
3 Enerji toplama hali; önce kayıp toplanır ve ardından kazanç toplanır, kazanç enerjiye dönüşecek seviyeye ulaşır.
4 Yanma hali- enerji üretme; zaman ile eşit hareket enerji; bu evre kazanç evresidir, kazanç enerjiye dönmüş ve motor oluşturmuştur, bazı enerjiler tetik olmadan harekete geçmez fakat bazı enerjiler yeterince sıkışması halinde patlama yaparak enerji motor oluşturur.
.
4 Zamanlı yanmalı motorlar
1- Enerji kaybetme hali
2- Donma hali- kayıp toplama
3- Enerji toplama ve tetik ateşi hali; yeterince toplanan ve sıkışan gücün enerjiye dönüşmesi için bir tetik gerekir, tetik ateşlemesinin ardından birikim enerjiye dönüşür ve motor oluşur.
4- Yanma hali- enerji üretme
.
4 Zamanlı patlamalı motorlar
1- Enerji kaybetme hali
2- Donma hali- kayıp toplama
3- Enerji toplama ve patlama hali; burada toplanan güç yeterince sıkışması durumunda kendi sıkışması ile patlar ve motor oluşturur.
4- Yanma hali- enerji üretme
.
.
MOTORLARDA VERİMSİZLİK SEBEPLERİ:
1- Enerjiden en üst verim almak bütün organların senkronize-zaman uyuşmalı çalışması ile mümkündür, zamansız hareketler enerjinin verimini azaltır, bir motorda en üst verim bütün organların zaman uyumlu çalışması ile mümkündür.
2- Çalışan sistemin ritimli çalışması sistemin verimini ve ömrünü uzatır, ritim bozukluğu bir sistemin-motorun ömrünü kısaltır, verimini düşürür, sistemin ritimli çalışması enerjinin kesintisiz akışı ve sistem organlarının aşırı yükten yıpranmamaları ile mümkündür, yıpranan organ görevini aksatır ve aksayan görev motorda güç ve zaman kaybı oluşturur, hatta motorun çalışmasını da durdurabilir..