Hidro;
sıkıştırma-kaldırma-taşıma bağ akışkanı (su gibi akışkan özellikli) maddelerde hareket sağlayan bilimsel tanımdır.
değişik maddelerin karışım ve ortamlarına göre farklar oluşturur.
-hava
ısı ve nem özelliğine göre akışkanlık gösterir
-su
katı,sıvı, gaz ve plazma özelliği vardır, sıvı ve gaz özellikli akışkanlığı vardır
-yağ
inceliğine göre akışkanlık özelliği taşır, ısıya göre akışkanlık değiştirir, akışkanlık ölçüsü viskozitedir
-çamur
suya çoklu karışan toprak sudaki bağı oluşturur, karışımına göre akışkanlığı vardır.
Hidrolik;
Hidrolik güç, bulutların su buharı taşıması, soğuk hava dalgasında yoğunlaşarak yeryüzüne yağmur ya da kar olarak yağması, yüksek yerlerden dere-ırmak-nehir olarak denizlere akması, yeryüzündeki suların yeniden güneş enerjisi tarafından buharlaştırılarak yeniden bulut haline dönüştürülmesi döngüsü bir doğa olayıdır. Yüksek rakımlardan akan bu suyun enerjisi yenilenebilir enerjidir ve hidroelektrik santralleri yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülür. Hidrolik enerji, dünyada elektrik ihtiyacının %19’unu karşılamakta, yenilenebilir enerjinin %69’unu oluşturmuştur. https://tr.wikipedia.org/wiki/Hidrolik_güç
.
Endüstriyel hidrolik;
Hidrolik biliminin sanayideki hidrostatik uygulamalarına Güç Hidroliği ya da Endüstriyel Hidrolik adı verilir. Makine mühendisliği’nin ilgi alanına giren bu kısım güç ve kuvvet ihtiyacının olduğu endüstrinin hemen her kolunda kullanılır. Hidrolik enerji ile doğrusal, dairesel ve açısal hareket üretmek için hazırlanan sistemlere Hidrolik Sistem denilmektedir.
Hidrolik devrelerde su, korozif olması sebebiyle çok nadir durumlar dışında tercih edilmemektedir. Güç hidroliğinde akışkan olarak petrol türevli yağlar (hidrolik akışkanlar) kullanılmaktadır. Bu yağlardan beklenen en önemli özellik sıkıştırılamaz olması ve sistem elemanlarını korozyondan korumasıdır.