.
.
SES OLUŞTURMA: İnsanların anatomisi ses oluşturmaya müsait bir yapıdadır.

İnsanlar iki çeşit ses çıkarmaktadır( sesli harfler-sessiz harfler)
– Sesli harfler; küçük dilin titreşimini ağızda sıklon oluşturarak sesin frekans ve harmonisini yönetmek
Ağzımızı kapıyarak sadece küçük dilimizden sesler çıkarabiliriz, böyle bir durumda sesler burnumuzdan çıkar.
– Sessiz harfler; büyük dilin ağızdaki boşlukta şeklillenmesi ve dudakların kullanılması ile oluşturulur
Ciğerlerimizden hava vermeden sesler oluşturabiliriz, bu sesler bir patlama sesi gibi olur.
.
İnsanlar konuşurken burunda tıkanıklık var ise, ciğerlerindeki havayı kullanarak konuşabilirler.
Kitap okurken burundaki tıkalı hal okuma zorluğu oluşturur.
Çocuklar okuma zorluğu çekiyorsa okumayı sevemez…Bunun çok önemli sebebi vardır!!.
Çocuğunuz okuma anında nefes almada zorlandığı için okumayı tercih etmiyor…
.
.
Çocuklarda burun tıkanıklığı sebepleri
.
– Geniz eti-adenoid
– Doğuştan sorunlu burun yapısı
– Sinüslerdeki tıkanma-sinuzit hastalığı
– Allerjik burun sorunu
– Nezle-kronik nezle
– Psikolojik burun sorunu
– Sürekli burun tıkanıklığından dolayı çocukta ağızdan nefes alma alışkanlığı
.
.
Genizeti-Adenoid
Tıbbı terminolojide Adenoid olarak adlandırılan geniz eti; bağışıklık sisteminin bir parçası olup lenfoid yapıda olan dokulardan oluşmaktadır.
Geniz eti, üst solunum yolu savunmasında bademcikle beraber görev alır.Tonsil adı verilen bademcikler solunum yapısının giriş kapısı olarak adlandırılır ve ağız açıldığında görülebilir. Geniz eti ise gözle görülmeyip, çeşitli tıbbı görüntüleme ve muayene teknikleriyle görülebilir.
Geniz eti, küçülme eğiliminde olan bir doku olmakla beraber 5-8 yaşlarından itibaren küçülmeye 14 yaşlarında itibaren ise hiç görülmemeye başlar.Yetişkinlerde geniz eti ya hiç yoktur ya da çok küçüktür.
.

Geniz eti(Adenoids) hem büyüklüklerine hem de infeksiyon durumlarına göre çeşitli sorunlara yol açmaktadırlar.
Horlama,
Ağız açık uyunması
Ağızda kuruluk
Sık tekrar eden üst solunum yolu hastalıkları
Orta kulak iltihabı
Orta kulakta sıvı birikmesi neticesinde yaşanabilecek işitme kayıpları
Yüz ve diş gelişme bozuklukları
Uyku apnesi
İştahsızlık ve gelişme bozukluğu
Konuşma bozukluğu
Gece altını ıslatma problemleri
Çocuğunuzda yukarıda ki geniz eti rahatsızlıkları ile ilgili belirti ve rahatsızlıklarından birisi var ise mutlaka KBB uzmanına başvurunuz.
.
.
Okumayı sevmeyen çocuklar ciddi şekilde gözlenmelidir….
Okuma anında burun tıkanıklığı farkedilmelidir, burun tıkanıklığı olan insan konuşma ve okuma anında ciğerlerindeki havayı kullanarak konuşur.
Burun yapısında ağız boşluğuna açıklan bir pencere vardır, bu kanal-pencere konuşma anında havanın ağız ile burun arasında haraket ederek; ayni hava ile sürekli konuşma imkanı oluşturur, bu kanaldan hava gelmiyorsa, konuşma sırasında sürekli hava ihtiyacı duyulduğundan dolayı, ciğerdeki havayı kullanmak zorunda kalır; böyle bir durumda konuşma zorluğu oluşur ve insanlar daha kısa konuşmayı tercih eder, çünkü uzun konuşma yapabilecek hava ciğerlerindeki hava ile sınırlıdır.
.
.
Birçok çocukta var olan bu rahatsızlık kolay keşfedilememektedir, çünkü burun tam olarak tıkalı değildir, kısmi olarak tıkalıdır.
.
Çocuklar özellikle uzun kelimeleri okumada zorlanıyorsa bu çok önemli belirteçtir.
.
Çocuklar okurken sık sık nefes alma ihtiyacı duyuyorsa bu çok önemli belirteçtir.
.
Çocuklar uyurken ağzı açık uyuyorsa bu çok önemli belirteçtir…
.
.
.





