Büyük nehir havzaları tarihteki büyük medeniyetlerin havzaları olmuştur.
Harita dünya okyanus ve su akıntı havzalarını gösteriyor
Yüksekliklerin oluştuğu set- dağlar yağmur sularının akış yönlerini ve aktıkları göl ya da denizleri göstermektedir, her havzada dünya paralellerine ve toprak kimyasına bağlı olarak ayrı habitatlar oluşmuştur.
Çöl havzaları denizlere akmayıp kendi alt denizini oluşturmuştur, bu alt denizlerde sıkışan kimyasal karışımlı sular petrolü ve gaz enerjisini oluşturmuştur.
İklimsel döngüler büyük nesilsel değişimler oluşturmuştur. Nuh tufanı bilinen en büyük iklimsel değişimdir, bu dönem içersinde insanlar yüksek dağları yaşam alanı olarak seçmiş ve dağların korumacı- ulu özelliğinden insan ve hayvan nesilleri yaşamlarının devam imkanı bulmuştur.
Dünyada iklimsel döngü ve jeolojik hareketler dünya coğrafyasında sürekli olarak değişim oluşturmaktadır, bu değişimler dünyanın deniz seviyesi olan sıfır noktasını da bölgesel olarak değiştirmektedir.
Türkler Nuh tufanı döneminde dağların önemini anlayıp dağları kutsal gören bir millettir , Orhun yazıtlarında bu özellik önemle belirtilmiştir.
Kara ve deniz havzaları dünya ticaret tarihinde kara ve deniz ticareti yapan insanlar kültürü oluşmuştur.
Dünyadaki havzalarda döngü değişken havzalar vardır, bu havzalardaki döngüler ayın mevsimsel döngüsü ve yılın mevsimsel döngüsü ile oluşur.
Ayın mevsimsel döngüsü birçok yerde su seviyesini değiştirir bu harekete git-gel hareketi denir
Yılın mevsimsel döngüsü yağmur miktarlarının artışı, kar yağışı ve suların donma olayıdır.
Su basan havzaları yağmur miktarının arttığı ve eksildiği döngüye göre oluşur